Przyjęcia na stojąco

Przyjęcia na stojąco

W ostatnim czasie przyjęcia na stojąco zyskują na popularności, wypierając tym samym uroczyste obiady czy kolacje zasiadane.

Muszka i Krawat

Aleksandra Makles, Małgorzata Król

Najpierw połączyła je przyjaźń a potem wspólna pasja. Obecnie prowadzą szkolenia m. in. z autoprezentacji, standardów obsługi, etykiety w biznesie oraz doradztwa wizerunkowego.
Ich misją jest promowanie kulturalnego zachowania oraz motywowanie do życia z pasją.

czytaj bloga

W ostatnim czasie przyjęcia na stojąco zyskują na popularności, wypierając tym samym uroczyste obiady czy kolacje zasiadane. Jedną z ogromnych zalet takich przyjęć jest nieograniczona możliwość dotarcia do wszystkich uczestników oraz nawiązania z nimi rozmowy. Nie wszyscy jednak przepadają za tego typu spotkaniami, ponieważ przysparzają im kolejnych kłopotliwych sytuacji.

A zatem o czym należy pamiętać?

Oczywistą kwestią jest nienaganny wygląd, który pomoże w uzyskaniu pożądanego pozytywnego pierwszego wrażenia. Nie zapominajmy o przywitaniu się z gospodarzem, którzy najczęściej stoi i wita gości przy wejściu. Pamiętajmy jednak, by nie trwało ono zbyt długo – przecież w kolejce stoją następni goście, zmuszeni czekać, by uścisnąć dłoń gospodarzowi.

Chcąc przyłączyć się do rozmawiającej grupy ludzi i nawiązać z nimi kontakt, należy pamiętać, aby wyczuć odpowiedni moment. Jeżeli widzimy parę osób zaangażowanych w rozmowę, jej przerwanie będzie w tym wypadku dużym nietaktem.

 Korzystanie z szwedzkiego stołu

Korzystając z bufetu pamiętajmy o tym, by zrobić to w odpowiednim czasie. Bardzo nieeleganckim jest udanie się w kierunku zastawionego stołu od razu po przybyciu na imprezę.

Spożywanie posiłków jest zazwyczaj poprzedzone oficjalnym powitaniem. Jeżeli bufet już jest dostępny zaczynamy od przekąsek, następnie przechodzimy do dań rybnych i mięsnych.

Pamiętajmy, aby absolutnie nie nakładać tego wszystkiego na jeden talerz. Po każdą potrawę powinniśmy podejść osobno. Wyjątek stanowią przystawki, które możemy nałożyć jednorazowo w większej ilości.

Na ten sam talerz nigdy nie nakładamy ponownie jedzenia nawet w przypadku, kiedy chcemy nałożyć sobie to samo danie. Do tej pory na tego typu przyjęciach można spotkać osoby, które na jednym talerzyku „obsługują” całe przyjęcie. Za każdym razem powinniśmy wymienić naczynie na czyste. Brudne z kolei odkładamy na miejsce do tego przeznaczone bądź zwracamy kelnerowi. Nigdy nie odkładamy ich na stół zastawiony jedzeniem i czystą zastawą stołową. Pamiętajmy również o tym, aby nie konsumować jedzenia przy stole bufetowym, uniemożliwiając innym nałożenie potraw. Podczas przyjęć typu angielskiego miejscem do tego odpowiednim są wysokie stoliki rozmieszczone po sali.

Zwróćmy również uwagę, aby jednocześnie nie sięgać po jedzenie i napoje. Tym sposobem unikniemy trudności, gdy jeden z gości podejdzie i będzie chciał się z nami przywitać.