Restauracyjny BON TON

Restauracyjny BON TON

Aleksandra Makles, Małgorzata Król Najpierw połączyła je przyjaźń a potem …

Muszka i Krawat

Aleksandra Makles, Małgorzata Król

Najpierw połączyła je przyjaźń a potem wspólna pasja. Obecnie prowadzą szkolenia m. in. z autoprezentacji, standardów obsługi, etykiety w biznesie oraz doradztwa wizerunkowego.
Ich misją jest promowanie kulturalnego zachowania oraz motywowanie do życia z pasją.

czytaj bloga

Umiejętność odpowiedniego zachowania się w restauracji jest szczególnie przydatna, ponieważ czeka tam na nas najwięcej pułapek. Postarajmy się zatem, aby była to dla nas okazja, by zaprezentować nie tylko wspaniałą kreację, ale przede wszystkim zabłysnąć dobrymi manierami.

Po pierwsze – mężczyzna przodem

Pamiętajmy, że wchodząc do lokalu, najpierw wchodzi mężczyzna, a dopiero za nim kobieta – mimo iż kłóci się to z naturalnym odruchem dobrego wychowania, jakim jest przepuszczanie kobiet przodem. Zwyczaj ten pochodzi jeszcze z czasów, gdy w lokalach często odbywały się bójki, dlatego gentleman wchodzi jako pierwszy i sprawdza, czy wszystko jest w porządku. Jeśli tak, przytrzymuje drzwi swojej partnerce.

Wybór stolika

W renomowanych lokalach opiekę nad gośćmi przejmuje szef obsługi. To on sugeruje i wskazuje stolik. W takiej sytuacji idziemy kolejno: kelner, kobieta, mężczyzna.

W innym przypadku inicjatywę przejmuje mężczyzna i to on prowadzi kobietę i wybiera stolik. Nasz gość ma prawo zająć miejsce honorowe, czyli to, z którego można obserwować całą salę bądź przyjemny widoki za oknem.

Warto dodać, że dwie osoby powinny usiąść na przeciwko siebie lub przy sąsiadujących stronach stołu – nigdy obok siebie.

Konsumpcję zaczynamy dopiero wtedy, gdy przed wszystkimi osobami pojawiło się pierwsze danie. Popularne życzenie sobie ‘smacznego’ nie jest w dobrym guście.

Serwetka

Materiałową serwetkę układamy zawsze na kolanach, nigdy pod brodą w roli „śliniaczka” – wyjątek stanowi spożywanie niektórych owoców morza. Używamy jej do wytarcia ust po posiłku lub w trakcie jedzenia. Powinna zniknąć z naszych kolan po daniach głównych. Choć niedbale, ale jednak złożoną, odkładamy ją po lewej stronie nakrycia.

Kieliszek

W przypadku, jeśli życzyliśmy sobie do posiłku wino, pamiętajmy, że kieliszek trzymamy zawsze za nóżkę. Tylko koniak ogrzewamy ciepłem własnych rąk.

Szczegóły
Pamiętajmy o szczegółach! Telefon komórkowy powinien być wyłączony lub wyciszony i przede wszystkim schowany – nigdy nie powinien znajdować się na stole.
Kobieta absolutnie nie powinna poprawiać makijażu przy stoliku.

Jeżeli chcemy skorzystać z wykałaczki, odpowiednim do tego miejscem będzie toaleta.

Po skończonym posiłku nie ustawiajmy stosu talerzy jeden na drugim, by w ten sposób ułatwić pracę kelnerowi. Zostawiamy je tak jak stoją, czyli przed nami.

Czy wypada rozmawiać podczas jedzenia?

Wypada, ale nigdy z pełnymi ustami. Jemy powoli, a chcąc wygłosić jakąś kwestię, przerywamy jedzenie. Pamiętajmy przy tym o właściwym ułożeniu sztućców. Przerywając posiłek, układamy je w pozycji skrzyżowanej, natomiast po zakończonej konsumpcji powinny znaleźć się w pozycji równoległej po prawej stronie talerza. Jeżeli podczas posiłku upadnie nam widelec nie podnosimy go, lecz czekamy aż zrobi to kelner.

Kto reguluje rachunek?

Naturalne jest, że płaci ten, kto zaprasza. W związku z tym należy odróżniać propozycję zjedzenia wspólnego obiadu od zaproszenia na obiad. W tym ostatnim przypadku osoba przyjmująca zaproszenie ma pełne prawo przyjąć, że to nie ona reguluje rachunek.

Jeśli za kolację chcemy płacić osobno, warto o tym powiedzieć kelnerowi na początku, żeby mógł podzielić rachunek.

Co z tym napiwkiem?

Zostawienie napiwku, przynajmniej formalnie, nie jest obowiązkowe, niemniej jednak jest elementem podziękowania za profesjonalną obsługę. W dobrej klasy restauracjach, często bywa już doliczany do rachunku jako opłata za serwis.

Ogólnie przyjęta wysokość napiwku oscyluje w granicach 10 procent całego rachunku, jednak jest to jedynie wskazówka i każdy ma prawo ustalić jego wysokość według własnego uznania.